Vihtiläinen Kapasity Oy on toiminut jätehuollon teknisten ratkaisujen parissa jo neljän vuosikymmenen ajan. Yrityksen kehityskulku on ollut vaikuttavaa, ja tänä päivänä Kapasity tunnetaan myös vahvasta sitoutumisestaan kiertotalouden edistämiseen sekä innovatiivisesta digitalisaation hyödyntämisestä. Yrityksen toimitusjohtaja ja toisen polven yrittäjä Iiro Kankaansyrjä valottaa seuraavaksi yrityksen tarinaa perustamisesta tähän päivään – ja kertoo, mihin suuntaan he haluavat jätehuoltoalaa omalta osaltaan kehittää.

Rohkeasti uusille poluille – teollinen osaaminen yhdistyy vastuullisuusajatteluun

Kapasity Oy:n tarina alkoi vuodesta 1984, jolloin Pekka Kankaansyrjä perusti yrityksen ja alkoi maahantuoda jätehuollon teknistä laitteistoa. Toiminta kasvoi läpi 80-luvun – laitteiston maahantuonti vaihtui valmistukseen ja vuosikymmenen lopulla tarjooma täydentyi laitteiston vuokrauspalvelulla.

Lama-aika toi kuitenkin mukanaan haasteita. Jätepuristimien vuokra-asiakkaita ajautui konkursseihin, ja yritykselle palautui runsaasti käytettyä kalustoa, jolle ei vielä siihen aikaan ollut tehokkaita jälkimarkkinoita. Laitteille annettiin myyntiä edesauttamaan uuden laitteen takuu, mikä johti takuukustannusten merkittävään kasvuun.

Ratkaisu löytyi tuotekehityksestä. Suunnitteluosaajat istuivat piirustuspöydän ääreen ja alkoivat suunnitella jätehuollon laitteistoa, jota voidaan muunnella, kunnostaa ja modernisoida lähes loputtomasti. Yritykselle muodostui vuosien myötä vahva näkemys toimivimmista teknisistä ratkaisuista.

Tätä tietotaitoa hyödynnettiin valmistuksen ohella myös käytettyjen laitteiden kunnostuksessa. 2010-luvulta lähtien tehdaskunnostus onkin kasvanut keskeiseksi liiketoiminnan tukijalaksi.

– Pitkän aikavälin missiomme on tehdaskunnostaa markkinoiden kaikki jätehuollon laitteet, niin meidän kuin muiden valmistamat. On laskettu, että Suomessa käytetään vuosittain yli Eiffelin tornin verran terästä uusien jätepuristimien valmistukseen. Kunnostamalla ja uudistamalla vanhaa kalustoa tätä teräksenkulutusta voitaisiin vähentää 80 %. Kun säästynyt teräs hyödynnettäisiin esimerkiksi tuulivoimaloiden valmistukseen, veisi se yhteiskuntaamme aidosti eteenpäin, Kankaansyrjä havainnollistaa.

Kustannussäästöjä asiakkaille – digitaalinen jätehuollon alusta uudistaa toimialan rakenteita

Kankaansyrjän mukaan yritysten ja julkishallinnon jätehuollossa on usein valtavaa kehittämispotentiaalia. Jätehuoltouudistuksella saavutettavat säästöt ovat tyypillisesti 30–60 %, ja kierrätysasteen parantamisella saavutetaan myös positiivisia ympäristövaikutuksia.

Vuonna 2014 Iiro Kankaansyrjän lähtiessä mukaan perheyrityksen toimintaan asettikin hän hyötyjen viestimisen myynnin keskiöön. Uusasiakashankintaa tehostettiin selkeillä laskelmilla, jotka osoittivat kuinka esimerkiksi säästynyt työaika, vähentyneet tyhjennyskerrat ja parantuva kierrätysaste keventävät kulurakennetta.

Kapasityssa tunnistettiin myös digitalisaation tarjoamat mahdollisuudet. Kehitystyön tuloksena syntyi digitaalinen alusta, joka yhdistää asiakkaat ja jätehuollon toimijat ennennäkemättömällä tavalla.

Alustaa voisi luonnehtia älykkääksi jätehuoltosopimukseksi, johon asiakas määrittelee parametrit esimerkiksi yksikköhintojen sallitulle vaihteluvälille ja halutulle kierrätysasteelle. Tämän jälkeen järjestelmä automatisoi asiakkaan jätehuollon hyödyntäen laajaa kumppaniverkostoa palvelujen tuottamiseen.

– Haluamme yhdistää alustallamme ketterästi ja läpinäkyvästi jätteiden tuottajat niiden käsittelijöihin ja hyödyntäjiin. Asiakkaat suosivat jätehuollon keskittämistä yhdelle toimijalle, joten sopimusmallimme avulla he voivat helposti käyttää myös pienempien ja erikoistuneiden yritysten palveluja osana kokonaisuutta. Alustan avulla voimme luoda asiakkaillemme myös suljettuja kiertoja, joissa jätteet palaavat yrityksen tai konsernin käyttöön sopiviksi raaka-aineiksi prosessoituina.

Uskonkin, että kiertoajattelun osalta on tapahtumassa suuri murros seuraavan 5–10 vuoden aikana; jätehuollon sivuvirtojen hoitaminen ja hyödyntäminen tulevat nousemaan keskeisiksi kilpailukyvyn lähteiksi. ”Jätteestä kaiken raaka-aineeksi” kuvastaa tulevaisuuden asennetta jätteisiin, ja tätä kehityskulkua haluamme osaltamme kiihdyttää, Kankaansyrjä visioi.

Vihti tarjoaa erinomaiset puitteet kasvavalle yritystoiminnalle

Kapasity asettui Vihtiin vuonna 2018 yrityksen etsittyä toimitiloja kasvavalle toiminnalleen. Kytkös Vihtiin oli jo olemassa yrityksen vihtiläisen työnjohtajan kautta, ja pitkäaikaisen yhteistyökumppanin vinkattua Nummelassa myynnissä olevasta kiinteistöstä, löytyi yritystoiminnalle uusi toimiva ja tilava tukikohta.

Heti alkuun kiinteistöön suoritettiin mittava saneeraus, jolla 70-luvulla rakennetun hallin energiatehokkuus nostettiin kirkkaasti A-luokkaan. Remontin yhteydessä kiinteistön eteläseinään asennettiin myös oma aurinkovoimala.

Kankaansyrjän mukaan Vihti toimipaikkana on ollut yritykselle erinomainen valinta. Toimitusjohtaja arvostaa kovasti esimerkiksi motivoituneita paikallisia osaajia, joita tiimiin on Vihdissä rekrytoitu.

Kiitosta Kankaansyrjä antaa myös Vihdin kunnalle yritysmyönteisyydestä sekä ketteristä prosesseista.

– Vihti on ollut yrityksellemme valtavan hyvä paikka toimia. Vihdin kunta tuntuu olevan dynaaminen ja elinkeinoelämää kuunteleva, mistä täytyy kyllä antaa kunnalle pisteet. Myös hakemamme rakennus- ja toimenpideluvat on käsitelty todella nopeasti.

Omien kokemustemme pohjalta täällä halutaan kannustaa ja rohkaista paikkakunnan yrityksiä kasvamaan, ja kunta on siinä tukena.

Tulevaisuudessa olisi myös hienoa kasvattaa yhteistyötä kunnan kanssa ja suunnitella Vihtiin yhdessä jätehuoltojärjestelmä, jolla voitaisiin näyttää esimerkkiä muille paikkakunnille Suomessa, Kankaansyrjä summaa.

Lue lisää:

Kapasity Oy

Vihdin kunta yrityksille